KAMA-MÉTA-Network – Közösségi és népi csapatjátékok

KAMA-MÉTA-NETWORK – KÖZÖSSÉGI ÉS NÉPI CSAPATJÁTÉKOK (622891-EPP-1-2020-1-HU-SPO-SSCP)
ERASMUS SPORT SMALL COLLABORATIVE PARTNESHIP PROGRAM 2021-2022.

CÉLUNK egy műhelymunka-sorozatot és nemzetközi sportprogramokat magában foglaló
együttműködés létrehozása közösségi, népi (csapat) játékok témában.
A program egy olyan nemzetközi műhelymunka megvalósítására irányul, amely egyrészt
elfelejtett, vagy háttérbe szorult népi játékok (például méta, kama stb.), másrészt kevésbé ismert vagy akár új csapatsportok gyűjtésére, közös kipróbálására, publikálására és propagálására irányul. Hogy milyen játékokra, sportágakra gondolunk? Hagyományos népi játékok, régi csapatjátékok, labdás-, golyó- és tekejátékok, ütős csapatjátékok, mint pl. méta/schlagball/pasepallo/lapta/dán longball/brännboll/oină/palant tb. (a base ball és krikett rokon játékai), vagy pl. tukázás, gorodki, mölky, viking sakk, illetve a
petanque, bocca, mancsozás stb., továbbá kama, határlabda, füleslabda vagy schleuderball, ír foci…

KUTATÁS, GYŰJTÉS: a több országból érkező partnerek saját vidékükről gyűjtenek közösségi együttlétre alkalmas hagyományos/népi játékokat, melyeket műhelymunka során dolgoznak fel. A projekt első évében zajlik: kutatási előkészítés – kutatás – feldolgozás.


MŰHELYMUNKA: a nemzetközi gyűjtésen alapul, közös produktumok létrehozását célozva: webes téka, konferencia, kiállítás, brosúra. Az eredmények aktív promóciója mellett terveink szerint egy oktatási modul is kidolgozásra kerül, és egy képzést is megvalósítunk. Terveink szerint mind a 4 alkalomra sort kerítünk az első év végéig.


SPORTNAP: a partnerek saját országaik, vidékeik játékait mutatják be, illetve próbálják ki
egymásét egy nagyrendezvény keretében. Csoportos bemutatkozás, kiállítás, sportokkal való ismerkedés. A sportnapok keretein belül a szervező és a partnerek bemutatják az általuk választott játékot az érdeklődők számára, próbajátékkal és kamabajnoksággal egybekötve (a rojektben részvevő szervezetek, valamint további regisztráció során jelentkező csapatok versenye).

Az Európai Bizottság támogatása ezen kiadvány elkészítéséhez nem jelenti a tartalom jóváhagyását, amely kizárólag a szerzők álláspontját tükrözi, valamint a Bizottság nem tehető felelőssé ezen információk bárminemű felhasználásáért.

The European Commission’s support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.