„Miskolc sportja” is benne lesz a Conin-filmben!

Nem ismered Conint, a Sajó-menti Vasembert? – ezzel a felütéssel jelentek meg az első sajtóhíradások valamivel több mint egy éve a Conin projektről. Eltelt egy esztendő, és időközben már sokan megismerkedhettek a képzeletbeli figurával, „aki” egy szlovák-magyar közös várostörténeti kutatás emblémája. Rozsnyón és Miskolcon foglalkoznak másfél éven keresztül muzeológusok, történészek, civil kutatók annak feltárásával, milyen párhuzamosságok és egyéb érdekességek tárhatók fel a határ két oldalán található nagyvárosok (elsősorban modernkori) múltjában, huszadik századi történelmében. Azaz az eltérő, de mégis nagyon hasonló ipartörténetében: ott bányászat, itt kohászat, gépgyártás és bánya üzemelt egy évszázadon át, ami még sokáig hatóan befolyásolja a városképet, a helyiek életét, emlékezetét, dacára, hogy maga a nehézipar jóformán el is tűnt az ezredfordulóra Rozsnyóról is, Miskolcról is.

A kutatási programból letelt hónapok során a résztvevők interjúk tucatjait készítették a fentiek szemtanúival – volt gyári dolgozókkal, fúvószenekari tagokkal, sportegyesületi vezetővel, éttermi főpincérrel és másokkal, akik „sokat láttak” a szocializmus évtizedei alatt –, de készült szlovák-magyar szereplőkkel közös játékfilm is. Folyamatban van két dokumentumfilm forgatása (a miskolcinak a témái: az avasi kilátó, a Vasgyár, a zenészélet, és a kama játék, azaz „Miskolc sportja”), továbbá készülőben – szlovák részről – egy könyv, magyar részről pedig kisebb kiadvány az összegyűjtött sztorikról, amelyek képi anyagát majd webmúzeumban is megtekinthetik az érdeklődők. A legfőbb két eredmény pedig az október 25-én nyíló kiállítás a Herman Ottó Múzeumban, amely a „Buheráék társbérletben” címmel csalogatja a nagyvárosi múlt különös emlékeire kíváncsiakat a tárlatra, illetve a november 28-ra meghirdetett tudományos konferencia, amelyen ugyanezekről a témákról hangzanak majd el előadások. A tárlat a Papszeren lévő épületben lesz megtekinthető, év végéig, míg a konferenciának az Akadémia székháza ad helyet.

A kama, mint közismert, az egyik résztvevő, az Észak-Keleti Átjáró Egyesület, és partnere, a Zöld Meteor sportklub egyik „vesszőparipája”, vagy úgy jobban cseng, nemes küldetése: visszaállítani városunk unikális, csak itt létező és ismert labdás csapatjátékának, az erszénylabdának a népszerűségét, megismertetni a mai fiatalokkal, gyerekkel, minél több alkalmat teremteni a kipróbálására, valamint cél a kama eredetének, történetének további kutatása.

Sikerült már alkalmat teremteni arra, hogy szlovák diákokkal ismertessük meg Miskolc sportját, élvezték, egyből megkedvelték – sőt, az adott alkalomra kiírt kis kupát meg is nyerték! Tervben van, hogy hamarosan a projekt szervezői Rozsnyón megismétlik az eseményt: október végén az egyik ottani iskolában lesz kamakupa, helyi résztvevőkkel.

A kama ezen túl, mint írtuk, a készülő és hamarosan bemutatandó dokumentumfilm egyik fő témája is lesz mint különleges miskolci helytörténeti érték.

 

A Conin projekt (amelynek neve a pályázat angol nyelvű címének rövidítéséből adódik: CONIN) a miskolci Észak-Keleti Átjáró Egyesület és a rozsnyói OZ Medza, illetve az ottani Bányászati Múzeum közös akciója, 2017. szeptember 1. és 2018. december 31. között. Az Interreg Szlovák-Magyar Együttműködési Program keretében valódul meg. Jelszava: Partnerséget építünk. Központi honlapja az skhu.eu.