Kama játékszabályok

A játék lényege:

A kama egy csapatjáték, melynek célja több gólt dobni az ellenfélnél. Gólt elérni nyitással, vagyis kapura-dobással lehetséges, illetve futás alkalmával, melyre kama-fogás után jogosult a támadó csapat.

A játékot két csapat játssza egy kislabdával a két kapuval ellátott pályán.

Létszám:

Kisebb pályán (teremben) 6-6, nagypályán 7-7, vagy 8-8 fő. A játékosok lehetnek fiúk és lányok vegyesen, nagyobb korkülönbség esetén, pl. gyerekek és felnőttek vegyes-csapatainál a létszám is változhat egyik-másik csapat esetében. Ugyancsak nagy korbeli (fizikai adottságokbeli) eltéréseknél speciális szabályok léptethetők életbe (pl. közelebbről engedni dobni).

Játéktér:

A kamát jellemzően kézilabdapályán játsszák, teremben vagy szabadtéren. A legoptimálisabb pályaméret a kézi- és a kosárlabda-pálya közötti. A pálya szélessége 12-20 méter, hossza 24-40 méter között változhat (nagyobb pálya esetében a kapu mögötti területet növeljük), a két kapu (gólvonala) közötti távolság 20-32 méter. Az adogató- és fogadóterület határát egy-egy, az alapvonalakkal párhuzamos vonal jelzi a kapuktól 6-7 méter távolságban (a pályamérettől függően). A fogadóterület része az alapvonal (kapu) mögötti további 3 méteres sáv, a pálya szélességében.

Kisebb pályán (teremben), ha túlságosan rövid a játéktér, elképzelhető, hogy nincs a kapu mögött ez üres mező, ilyenkor viszont célszerű a falon jelölni egy vízszintes csíkot 2 méteres magasságban (ekkor a vonal alatt a falat elérő dobás szabályosnak, a vonal fölötti pedig rossz dobásnak minősül).